De hand achter TTouch

Linda Tellington Jones (Canada) is de creatieve hand achter de Tellington TTouch methode. TTouch voor honden is ontstaan uit haar werk met paarden (TTEAM = Tellington Touch Equine Awareness Method). Later ontdekt ze dat TTouch de levenskwaliteit van alle dieren én mensen (TTOUCH for You) ten goede komt.

Lichaamswerk als behandelvorm, een moderne trend?

Toch niet. Linda’s grootvader Will Caywood, trainer van renpaarden, krijgt in 1905 de eretitel van ‘toptrainer’. Hij leidt dat seizoen 87 paarden naar de overwinning. Hiervoor ontvangt hij een wandelstok ingezet met edelstenen van Czar Nicolas II. Hij schrijft zijn succes grotendeels  toe aan het feit dat alle paarden, dagelijks 30 minuten, elke vierkante centimeter van hun lichaam kregen ‘gewreven’. Deze paardenmassage had hij geleerd van Russische gipsy’s.  Linda’s interesse voor lichaamswerk vindt haar oorsprong hier.

In 1965 schrijft Linda samen met haar man het boek: Massage and Physical Therapy for the Athletic Horse, gebaseerd op de Russisch gipsy massage.  Ze ontdekken dat de paarden door de aanrakingen sneller recupereren. Toen kwam het nog niet in haar op dat gedrag, de aard van een dier, zijn bereidwilligheid en mogelijkheid tot leren, kunnen worden beïnvloed door lichaamswerk.

Dit verandert wanneer Linda zich inschreef voor een vierjarige trainingscursus bij Dr. Moshe Feldenkrais. Hij had een systeem ontwikkeld voor de integratie van lichaam en geest. De Feldenkrais methode staat bekend voor de verbetering van atletische prestaties, het verlichten van pijn en het verbeteren van neurologische afwijkingen bij mensen. Aanvankelijk volgt Linda deze lessen om haar paardrijlessen meer diepgang te geven en haar leerlingen een betere balans bij te brengen.

In 1975 ontdekt ze dat dit systeem ook ernstig gunstig werkt op het verbeteren van prestaties en welzijn van paarden. Het  gebeurde op de dag dat  Dr. Feldenkrais vertelde dat ieder mens het vermogen heeft om iets te kunnen leren. De leertijd om iets te leren kan drastisch wordt ingekort als iemand zijn lichaam beweegt op een manier waarin hij zich gewoonlijk niet beweegt. De ‘bewustzijn door beweging’ – beweging zorgt ervoor dat bepaalde lichaamsdelen een nieuw gevoel ondergaan. De bewegingen zouden ongebruikte zenuwbanen activeren, nieuwe hersencellen ‘wakker maken’ en zo het leervermogen doen toenemen.

Linda ging op zoek naar antwoorden op haar vraag:’ Welke bewegingen kan ik paarden laten maken die ze anders nooit maken en die hun leervermogen en leergierigheid aanwakkeren?

Tussen 1975 en 1979 ontwikkelde ze een methode (TTEAM, nu gekend als Tellington Method) om hun lichaam te bewegen en  hen te geleiden over hindernissen. Later kreeg dit de naam ‘The Playground of Higher Learning’. Bereidwilligheid tot samenwerken, gedrag, focus en balans van de paarden verbeterden aanzienlijk.  Bij zichzelf stelde ze ook een verandering vast: een nieuwe bereidwilligheid en mogelijkheid om van de paarden te leren!

Het ontstaan van de TTouches

Op een avond in 1983 zijn de circulaire TTouches ontstaan. Linda verbleef na een workshop aan de Delaware Equine Veterinary Clinic thuis bij één van de dierenartsen. Zijn vrouw vroeg een kijkje te nemen naar haar volbloedmerrie.  Het paard sloeg en beet bij het opzadelen en poetsen. Linda gebruikte zeer lichte, intuïtieve aanrakingen. De merrie ontspande. Toen de vrouw vroeg wat Linda’s geheim was, antwoordde ze zonder nadenken: ‘Maakt niet uit wat ik aan het doen ben, leg je handen op de schouders en duw de huid in een cirkel.’ Wanneer de vrouw aan de beurt was, stond Linda zelf verbaasd van het effect. Wendy had dezelfde impact als Linda.

De daarop volgende jaren experimenteerde ze met druk, grootte en snelheid van de cirkels. Ze gebruikte haar handen intuïtief en afgestemd op de reacties van het dier.

Linda’s zus Robyn Hood observeerde haar. Zij verzamelde de specifieke details over hoe Linda haar hand hield en bewoog.   Zo kon elke TTouch worden uitgeschreven en aangeleerd aan mensen die met dieren werken en/of samenleven.

TTouches van nu

Sinds die tijd hebben Robyn en Linda vele specifieke TTouches uitgevonden.  Ondertussen spreken we over een 2 dozijn TTouches. Elke aanraking heeft een iets ander effect op een dier. De TTouches kregen namen van dieren waar Linda mee heeft gewerkt en die bijzondere herinneringen oproepen. Vb. de Clouded Leopard TTouch verwijst naar het 3 maanden oude luipaard dat neurotisch gedrag vertoonde, nadat het verstoten werd door zijn moeder. Of The Python lift die werd toegepast op Joyce, de 3 meter lange Birmese Python met longproblemen.

TTouches bouwen zelfvertrouwen op en stimuleren gehoorzaamheid. Ze ontwikkelen leervermogen en leergierigheid. Het brengt dieren voorbij hun instinct. Zo leren ze denken i.p.v. reageren. Pijn (na operatie, trauma of ziekte), angst en stress worden gereduceerd.

Het is de bedoeling dat TTouch de cellen activeren en cellulaire intelligentie opwekken. Pijn en angst worden op dit niveau aangepakt. Linda haar interesse in cellen werd reeds in 1976 aangesproken tijdens het lezen van ‘Man on his nature’. Dit boek werd geschreven door de Britse Nobel laureaat, Sir Charles Sherrington. “If several inches of a nerve are removed, most of the time, the two ends will find their way back together. How is this possible? Because every cell in the body knows it function within the body, as well as its function in the universe.”

De neurologe Candice Pert heeft in haar boek Molecules of emotions uiteengezet dat emoties zijn opgeslagen in onze cellen en naar onze hersenen worden getransporteerd door neurotransmitters. Misschien dat TTouch daarom zo efficiënt is bij dieren die mishandeld werden of van nature (genetisch) of door gebrekkige socialisatie angstig zijn.

Door de jaren heen hebben veel mensen gemeld dat ze succes hebben met de TTouches, ondanks het feit dat ze er niet veel van af wisten. Linda weet ook niet precies waarom ze zo effectief zijn. Misschien schuilt het geheim in de toewijding waarmee iemand de TTouches uitvoert en zijn of haar geloof in de TTouches.

Wetenschappers aan het Biofeedback Institute in Boulder, Colorado, ontdekten dat de 1 ¼ cirkels tegelijkertijd 4 verschillende hersengolven stimuleren. Gewoon aaien, massage of meerdere cirkels op dezelfde plaats doen dat niet. Maxwell Cade ontdekte dat het speciale patroon van 4 tegelijkertijd optredende hersengolven het ideaal functioneren van de menselijke hersenen vertegenwoordigd.

Gebaseerd op de observaties van Maxwell Cade en de bevindingen op paarden, kunnen we aannemen dat de TTouches de mogelijkheid kunnen aanscherpen van een dier om te leren.

De Tellington TTouch methode voor honden

Honden, katten, paarden, walvissen, oerang – oetans, hamsters, sneeuwluipaarden, giraffen, kaketoes, olifanten, de lijst van dieren die met TTouches zijn geholpen blijft groeien.

Tellington TTouch heeft zich ontplooid tot een methode gebruikt door gedragstherapeuten, trainers, fokkers, dierenartsen, zoo personeel, asielmedewerkers en diereneigenaars over heel de wereld.

Door haar ervaringen met dieren ontdekte Linda de link tussen lichaamshouding en gedrag: “Verander de lichaamshouding, verander het gedrag.”

Vb. Angstige honden trekken vaak hun staart en oren aan. Door oren en staart zachtjes in neutrale stand te wrijven, kan je de hond helpen zich zekerder te voelen.

Vb. Reactieve honden hebben vaak een hoge houding, spanning in de nek en een hoge staartdracht. Door TTouches te geven in de nek en oefeningen te leren waarbij de hond zijn hoofd lager houdt, kan de hond ontspannen en haal je hem uit zijn reactieve houding, waardoor de hond zich anders kan gaan gedragen. De staart zachtjes naar beneden strijken kan ook helpen.

Iedere hond is een individu, dus wat werkt of niet werkt is sterk afhankelijk van de hond! Sommige honden vinden de ttouchen in eerste instantie raar. Dan heb je uit te zoeken welke ttouch zijn vertrouwen wint. Soms kan je niet meteen aanraken. Dan is grondwerk een mooie manier om de hond naar een ‘open state of mind’ te begeleiden.

Uiteindelijk is de TTouch methode uitgegroeid tot een methode bestaande uit verschillende componenten:

-Lichaamswerk:

  • TTouches: strijkende (Zigzag,…), liftende (Python lift,…), circulaire TTouches (Abalone TTouch, Bear TTouch,…)
  • TTouches op specifieke delen van het lichaam (oren, mond, staart, poten)

-Tellington training equipment: The Wand, Balance Leash, Balance Leash Plus, lichaamsbandages, harnassen, hoofdhalters,…

-Geleidetraining: breed spectrum aan geleidetechnieken en lijnhanteringen

-Grondwerk: grondoefeningen  (The Playground of Higher Learning)

-Intentie: positieve plaatjes in je hoofd houden van hoe je wild dat je hond zich gedraagt en zich tot jou verhoudt: “Verander je gedachte, verander je hond.”

De kracht van de methode zit niet alleen in de ttouches, maar in de combinatie van alle componenten.

Tot op de dag van vandaag blijft Linda haar methode en TTouches verfijnen.

Wil je meer te weten komen over Linda en haar methode, workshops, boeken, research, artikels en verhalen?  Surf naar  www.ttouch.com

Bron: Teambuilding met je hond – Linda Tellington Jones/Getting in TTouch with your dog – Linda Tellington Jones

 

 

Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.